Begroting 2020

Bedrijfsvoering

Personeel & Organisatie

Organisatieontwikkeling
Ontwikkelingen vragen om een wendbare professionele organisatie. We kiezen voor een netwerkorganisatie, die tijdig en adequaat inspeelt op veranderingen om ons heen. We werken vanuit programma's en projecten, in flexibele teams die berekend zijn op hun opdracht. We geven aandacht aan continue procesverbetering om de klant beter te bedienen. Slagvaardig, op maat en tegen zo min mogelijk kosten. Dit alles om de dienstverlening naar de klant te optimaliseren.

Duurzaam personeelsbeleid
Ons duurzaam personeelsbeleid onder de noemer van STERK Rheden, dat staat voor Samen, Trots, Eigenaarschap, Resultaat en Klant richt zich op duurzame en optimale inzetbaarheid voor jong én oud, ongeacht de leeftijd, generatie of levensfase. Het zorgen dat medewerkers op een gezonde wijze en goed inzetbaar mee kunnen bewegen met alle veranderingen, maar vooral met passie en plezier werken. Het duurzaam personeelsbeleid is uitgewerkt aan de hand van de volgende thema’s:

Duurzame medewerkers kenmerken zich door samen te werken aan hun opdracht met een hoge professionaliteit, eigenaarschap en verantwoordelijkheid. Medewerkers zijn nieuwsgierig, moedig en zoeken naar samenwerking met andere teams, ruimte om te pionieren en creatieve oplossingen.

Strategische personeelsplanning
Hiermee besteden we meer aandacht aan de inzet van kwaliteiten van medewerkers. Verder spelen we tijdig in op veranderingen in functies en krapte op de arbeidsmarkt en voorkomen disfunctioneren of boventalligheid. Hierdoor biedt het ons meer grip op de inhuur van externen en een flexibele schil.

Hierbij houden we rekening met veranderingen op de arbeidsmarkt, die ons steeds meer uitdagen goed na te denken over onze werkgeversrol.

Gezondheid en vitaliteit
We willen het bewustzijn en inzicht in de eigen gezondheid, vitaliteit en leefstijl bij medewerkers verhogen en gezonde levensstijl ondersteunen door activiteiten aan te bieden.

Daarnaast kiezen we voor een pro actieve en preventieve verzuimaanpak. Door deze aanpak is in 2018 het verzuim gedaald van 7,3% (excl. zwangerschap) in 2017 naar 4,8% (excl. zwangerschap) in 2018. We werken er hard aan om het verzuim in 2019 weer lager te laten zijn. Het 12-maands voortschrijdend verzuimpercentage was in augustus 2019 4,6%.

Mobiliteit en flexibiliteit van medewerkers
We willen voor alle generaties een aantrekkelijke werkgever zijn. De komende jaren richten we ons op meer instroom en behoud van  jonge medewerkers.  Verder willen we loopbaancoaching meer preventief inzetten om waar nodig vroegtijdig te faciliteren naar een andere baan om zo disfunctioneren of uitval door ziekteverzuim te voorkomen.

Opleiden en ontwikkelen
We willen een klimaat creëren waarin we ontwikkelen en leren stimuleren, zowel op de werkvloer als door middel van het aanbieden van trainingen

Formatie
De afgelopen jaren hebben we de formatie-overzichten steeds meer op hoofdlijnen begroot en gerapporteerd. Vanaf mei 2018 werken medewerkers in vaste (basis)teams, in flexibele teams aan projectopdrachten en integrale vraagstukken. In onderstaand overzicht geven we de formatie aan. Voor de begroting 2020 is de structurele formatie afgerond 330 fte.

Begroting 2018

Begroting 2019

Begroting 2020

326 fte

331 fte

330 fte

De taakstelling van 5% is de loop van 2019 verwerkt in de budgetten. Deze taakstelling is in formatie omgezet in de begroting 2020. De formatie is in 2020 met 1 fte gedaald ten opzichte van 2019. De toelichting op de formatie afname is:

  • Door de bezuinigingsmaatregelen is de formatie gedaald met 10,44 fte. In een aantal gevallen is ervoor gekozen om de 5% efficiency taakstelling ten laste van materiële budgetten te brengen. Hierdoor zijn de budgetten gedaald maar is de formatie gelijk gebleven.
  • Door de overheveling van andere budgetten, waaronder inhuur, naar het formatiebudget is de formatie gestegen met 3,26 fte. Deze budget overhevelingen zijn budgettair neutraal.
  • De formatie is toegenomen met 6,17 fte:
    • 1,76 fte voor de taakvelden Jeugd en WMO begeleiding (Kadernota)
    • 0,79 fte Bibobcoördinator (Raadsbesluit)
    • 3,62 fte voor de gebiedsteams Toegang (begroting 2020).